Връчват наградите "Икар" тази вечер в Народния театър

27-03-2024

Днес отбелязваме Световния ден на театъра. Тази вечер в Народния театър 'Иван Вазов' ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова ще получи ИКАР за изключителен принос към българския театър, а за чест и достойнство ще бъде отличен сценографа Вечеслав Парапанов.

На днешния 27 март отбелязваме световния ден на театъра, а Съюза на артистите раздава статуетките от 1974-та година насам

23 са категориите за сценични изкуства, в които ще бъдат отличени творци тази вечер. Водещи на събитието ще бъдат младите актьори Стелиян Радев и Катрин Гачева, които ще изпълнят и музикални откъси заедно с дамския етно хор 'Вакари'. И тази година гостите пред Народния театър ще бъдат посрещнати от артистите от трупа Канетикс и жената каучук – Сирма Добрева, а холивудският актьор Димитър Маринов ще връчи една от специалните награди на церемонията.

Мотото на отличията тази година е 'Бойно поле за действие' и слогънът е свързан с бюджета за култура.
Според председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев: 'Колегите се връщат на голяма сцена и се махат от моноспектаклите и спектаклите. Там имат по-голям размах и да създават стойностен културен продукт с много фантазия'.

130 са представленията, измежду които е бил направена номинацията на най-оспорваните. По традиция 'Икар' ще има за водеща мъжка и женска роля и за режисура.

При дамите борбата за 'Икар' ще е между Весела Бабинова за ролята ѝ на Анджела в 'Пистолет в торнадо“ в 'Théatro отсам канала', Елеонора Иванова за превъплъщението ѝ в Двори в 'Игри в задния двор' в Театър 'София' и Мартина Троанска за моноспектакъла 'Издишване' в Театър 199. 

Георги Гоцин, Захари Бахаров и Пенко Господинов ще си оспорват статуетката в категорията 'Водеща мъжка роля'. 

За режисура са номинирани Боян Крачолов за нестандартната постановка 'Петрови в грипа и около него' в Народния театър, Галин Стоев за 'Хага' по текст на Саша Денисова, отново в Народния театър, и Мартин Киселов за 'Всичките наши тела' по Георги Господинов в Драматичен театър 'Невена Коканова' – Ямбол.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 27-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net